Μεταφορές και Οδική Ασφάλεια στην Ε.Ε

Έξυπνα αυτοκίνητα
Θα μπορούσε η κυκλοφοριακή συμφόρηση να γίνει πράγμα του παρελθόντος; Η τεχνολογία των οχημάτων θα μπορούσε να ενισχύσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των μεταφορών και ακόμη και τη μείωση της ρύπανσης.





Μεταφορές - προετοιμάζοντας την Ευρώπη για κινητικότητα στο μέλλον
Είτε αεροπορικώς, μέσω τρένου, πλοίου ή οδικώς, ο κόσμος ταξιδεύει πολύ περισσότερο στην Ευρώπη του Σήμερα από ότι παλιότερα και αγαθά μεταφέρονται περισσότερα και πιο μακριά. Εφόσον αυτή η τάση συνεχίζεται, το Ευρωκοινοβούλιο βάζει τις βάσεις για πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές μεταφορές.




Ασφαλής Οδήγηση
Δεν είναι εύκολο επίτευγμα να σταματήσει κανείς τους 40.000 θανάτους σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα που έγιναν πέρυσι στην Ευρώπη. Ωστόσο ο αριθμός των θυμάτων μειώνεται κάθε χρόνο. Προκειμένου να μειωθεί κατά το ήμισυ, η οδική ασφάλεια πρέπει να μπει στην κορυφή της λίστας υποχρεώσεων της ΕΕ.


Το Ευρωκοινοβούλιο Σήμερα: Ξανά στο δρόμο...
Πριν οκτώ χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε στόχο να μειώσει τους οδικούς θανάτους κατά 50% ως το 2010. Πώς τα πάει μέχρι στιγμής η Ευρώπη;



Μείωση των θανάτων απ' τα τροχαία κατά το ήμισυ ως το 2020
Οι προτάσεις των Ευρωβουλευτών περιλαμβάνουν προώθηση ευθύνης οδηγού και καλύτερη χρήση "έξυπνων" μεταφορικών μέσων.




Οι μοτοσικλετιστές είναι ευάλωτοι

Παρά την αγέρωχη εικόνα τους ο δρόμος στις δύο ρόδες στοιχίζει την ίδια τη ζωή σε περίπου 6000 μοτοσικλετιστές κάθε χρόνο στους δρόμους της Ευρώπης.



Πώς θ' αποφευχθούν οι τραγωδίες στους ευρωπαϊκούς δρόμους
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την ανάληψη δράσης για μείωση των θανάτων στους δρόμους της ΕΕ: καλύτερη κατάρτιση οδηγών, πρόληψη, μέχρι και μηδενική ανοχή στην κατανάλωση οινοπνευματωδών.



Ασφαλέστεροι δρόμοι για όλους
Ευκολότερος θα γίνει ο εντοπισμός των οδηγών που επιχειρούν οδικές παραβάσεις στο εξωτερικό καθώς οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν σχέδια για βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών αστυνομικών δυνάμεων.




Πρόληψη του μακελειού στους δρόμους
Οι ευρωβουλευτές συζητούν μια σειρά μέτρων με στόχο τη μείωση στο μισό των θανάτων από τροχαία στην Ευρώπη ως το 2020. Και περισσότερες σημερινές ειδήσεις από το Κοινοβούλιο.




Η ΕΕ επιβάλλει τις ώρες εργασίας

Η Επιτροπή λέει πόσο θα εργάζονται οι αυτοαπασχολούμενοι οδηγοί φορτηγών πόσο καιρό στη δουλειά. Μπορεί να πρέπει να τηρούν τους ίδιους νόμους που περιορίζουν το ποσό των ωρών των μισθωτών οδηγών. Εάν ο νόμος δεν εφαρμόζεται στους αυτοαπασχολούμενους θα μπορούσαν να εργάζονται κατά μέσο 86 ώρες την εβδομάδα, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και τα ζητήματα της οδικής ασφάλειας. Ποιον τρόπο θα ψηφίσει το Κοινοβούλιο τον Ιούνιο;



Αμφιλεγόμενα πρότυπα ασφαλείας

Μια αντιπαράθεση για την εναρμόνιση των προτύπων σιδηροδρομικής ασφάλειας στην Ευρώπη ξεκίνησε ύστερα από ένα ατύχημα των βελγικών σιδηροδρόμων που κόστισε 18 ζωές. Είτε φταίει ή όχι η Επιτροπή, κάποιοι Ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι παράλογη.