Καλωσήρθατε

Θέλεις να μάθεις τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες της, πώς επεμβαίνει στην καθημερινότητά μας, πώς υπηρετεί τα συμφέροντά μας; Ανησυχείς μήπως για την κλιματική αλλαγή; Γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις ή να μην κάνεις για έναν πιο πράσινο κόσμο; Γνωρίζεις πώς η νομοθεσία της Ε.Ε. σε προστατεύει ως καταναλωτή; Γνωρίζεις τους τομείς με τους οποίους ασχολείται η Ε.Ε και τις δράσεις που αναλαμβάνει για κάθε τομέα ξεχωριστά; Σ’ ενδιαφέρει η ασφάλεια στο διαδίκτυο, σε συγκινούν οι διαστημικές πτήσεις;  Έχεις πρόχειρη μια απάντηση στο ερώτημα «Γιατί τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση»;

Καλωσορίζω στην παρούσα ιστοσελίδα εσένα, τον ηλεκτρονικό αναγνώστη, που ψάχνεις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα αλλά και σε πολλά άλλα, γιατί είναι σημαντικό να είσαι ενημερωμένος. Η πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερες και επικαιροποιημένες πληροφορίες είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης των σημερινών ζητημάτων και προβλημάτων. Εξ’ άλλου στην καρδιά όλων των πολιτικών, των προγραμμάτων, των πρωτοβουλιών και των δράσεων της Ε.Ε. βρίσκεται η διαπίστωση ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθεια ενός ενημερωμένου-εκπαιδευμένου κοινού. Η εκπαίδευση εφοδιάζει τους ανθρώπους  με τα αναγκαία μέσα και τις κατάλληλες δεξιότητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος. Ως δασκάλα γνωρίζω το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η εκπαίδευση στην αλλαγή νοοτροπίας και στη δυνατότητα σωστότερων επιλογών.

Απευθύνομαι στο μαθητή, στη νέα και στο νέο, τον αυριανό υπεύθυνο Ευρωπαίο πολίτη, αλλά και σε όλους όσους θέλουν να ενημερωθούν με τρόπο εύκολο, παραστατικό, κατανοητό, ευχάριστο και ελκυστικό για την Ε.Ε μέσα από τις προτεινόμενες πηγές και συνδέσμους. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται «διαδικτυακές παιδικές χαρές», όπου μπορούν να παίξουν και να διδαχθούν. Οι έφηβοι μπορούν να επωφεληθούν από δημιουργικά-εκπαιδευτικά παιχνίδια που διεγείρουν τη φαντασία τους και υποστηρίζουν τη θετική χρήση του διαδικτύου από αυτούς. Η διαδραστική  μάθηση μέσω της τεχνολογίας μπορεί να τονώσει τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη*.  Οι ενήλικες μέσω της άτυπης εκπαίδευσης, στα πλαίσια της δια βίου μάθησης, θα επαναπροσδιορίσουν στάσεις και αξίες έχοντας την ευκαιρία να αποκτήσουν, ιεραρχώντας τα ενδιαφέροντά τους, πληροφορίες και γνώσεις μέσω των εκπαιδευτικών  επιρροών που προσφέρει το διαδίκτυο.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι απόρροια της συμμετοχής μου στην καινοτόμο δια-δραστική Εκπαιδευτική Δράση, «Teachers4Europe», πρώτη σειρά εκπαίδευσης 2011-2012, που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Όλο το υλικό που αξιοποιείται, αναζητείται και συγκεντρώνεται από τους δικτυακούς τόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Καλή πλοήγηση στη γνωριμία σου με τους πολυάριθμους τομείς και θέματα που δραστηριοποιείται η Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συμβολή τους στην καθημερινότητά μας.

Όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι μαθητές της Ευρώπης, για την εκπαίδευση, τη μόρφωση, τις αξίες, τα ιδανικά και την ολοκλήρωση της δικής μας γειτονιάς, της Ευρώπης μας!


Αθηνά Πριμικίρη
βιογραφικό, CV (UK)

* COM/2012/196/FINAL Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Διαδίκτυο καλύτερα προσαρμοσμένο στα παιδιά: μια ευρωπαϊκή στρατηγική.


Ευχαριστίες

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για τη διοργάνωση της καινοτόμου δια-δραστικής εκπαιδευτικής Δράσης με τίτλο «Teachers4Europe», στην οποία συμμετείχα εθελοντικά.

Τους μαθητές μου για τη χαρά που μου δίνουν λόγω του ενδιαφέροντος που δείχνουν στην υλοποίηση του προγράμματος και της άριστης συνεργασίας που έχουμε.

Τη συνάδελφο εκπαιδευτικό, Αργυρώ Παφίλη, Εικαστικό, που ζωγράφισε έργο διαστάσεων 2,30Χ2,50μ. σε μουσαμά με θέμα Ευρωπαϊκό Όραμα, που πλέον κοσμεί τοίχο του Σχολείου, που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά η Δράση.

Το γραφίστα Σπύρο Γεωργαντά, που αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο για τη δημιουργία των λογότυπων της εργασίας και της ιστοσελίδας.

Το φίλο, Χρήστο Τζώρτζη, που υποστηρίζει τεχνικά την ιστοσελίδα.

Το βοηθό μου, κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, Blink, το πράσινο, ευκίνητο και άτακτο ρομποτάκι, το δημοσιογράφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.   

 Αθηνά