Ο Blink επί τω έργω










Ο Blink, όπως καταλάβατε είναι δημοσιογράφος, αλλά εμείς τον προσλάβαμε και για δάσκαλο. Μετά τις σχετικές συστάσεις ο Βlink πιάνει δουλειά ξεκινώντας με την Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη μέθοδό του κατανοήσαμε την ιδέα που οδήγησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το στόχο της και ποιοι συνέβαλαν στην οικοδόμησή της. Στο πρώτο μάθημα μάς εξήγησε για τους Πατέρες της Ευρώπης Με τι θαυμασμό μιλούσε για τον Robert Schuman, ο 'Πατέρας της Ευρώπης , τον Paul Henry Spaak, ο 'Κύριος Ευρώπη' , τον Konrad Adenauer, ο 'αρχιτέκτονας της Ένωσης' , τον Jean Monnet, για την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης το 1957, αλλά όλα σε ασπρόμαυρα βίντεο. Πού τις βρήκε τις ταινίες αυτές! Πώς πήγαμε στην ΕΟΚ και πώς φτάσαμε στην ΕΕ με συνεχείς διευρύνσεις που συνεχίζονται. Διεύρυνση; Μας το εξήγησε και αυτό. Από τους 6 στους 27 και ακόμη μεγαλώνει; Γνωρίσαμε τα 4 σύμβολα της ΕΕ καθώς και τα οφέλη της συνεργασίας μέσα από την κατανόηση του «Ενωμένοι στην πολυμορφία». Γιατί άραγε η Ευρωπαϊκή σημαία έχει δώδεκα αστεράκια; Μάθαμε, γιατί γιορτάζουμε στις 9 Μαΐου την ημέρα της Ευρώπης. Μας έδειξε και τον Γεράσιμο, που ψάχνει να βρει Το κλειδί της ευτυχίας Αλήθεια! μόνο ο Blink γνωρίζει Ποιο είναι το αφεντικό της ΕΕ; (I) (II) (III) (Δ'). Μας μίλησε για τις πρώτες Ευρωεκλογές, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ημικύκλιο και το μάθημα έκλεισε με το Θεσμικό Τρίγωνο. Πού τα ξέρει αυτά; Μαθηματικός είναι; Μέχρι τώρα ξέραμε το ορθογώνιο τρίγωνο και το τρίγωνο γνώσης που μας είχε μιλήσει η δασκάλα μας. Τα ξαναλέμε. Αύριο πηγαίνουμε στη φάρμα.

Νομίζετε ότι ο Βlink δεν είναι και αγρότης; Κάνετε λάθος. Μέσα σε 2 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα μας μίλησε για την Κοινή Αγροτική Πολιτική Μας έδειξε και βιντεοκλίπ και μαζί γιορτάσαμε τα 50 χρόνια Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
http://www.capexhibition.eu/el/enter-the-exhibition.html


Μας εξήγησε για τις Μεγάλες μετατροπές στην ΚΓΠ.

http://www.farmland-thegame.eu/home_el.html



Ο Βlink και τραπεζίτης. Μας κατέπληξε. Τον φαντάζεστε Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Μας μίλησε για την ιδέα του Ευρώ , Το νόμισμα της Ευρώπης, και την κυκλοφορία του ευρώ

Το μάθημα έχει και παιχνίδι.

http://ec.europa.eu/economy_finance/netstartsearch/euro/kids/index_el.htm


Ο Βlink σήμερα ήρθε με την τσάντα γεμάτη και έδωσε στον καθένα μας το Διαβατήριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το χάρτη Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη 2011-2012 , το βιβλίο Πάμε να εξερευνήσουμε την Ευρώπη! και το Ενότητα στην πολυμορφία (2011) γραμμένο σε 23 γλώσσες. Μας παρουσίασε και το Βραβείο Καρλομάγνου.

Κάθε χρόνο εδώ και μία δεκαετία γιορτάζεται πάντα τη 2η ημέρα της 2ης εβδομάδας του 2ου μήνα του χρόνου, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Ο Blink ενεργοποιείται και μας διδάσκει για τους κινδύνους του Διαδικτύου και για την Προστασία στον Κυβερνοχώρο. Παίξαμε και το παιχνίδι του Συμβουλίου της Ευρώπης «Wild Web Woods- Μέσα από το Άγριο Δάσος του Ιστού». Μας πρότεινε και για τους μεγαλύτερους φίλους μας, το «Εγχειρίδιο για τον Αλφαβητισμό στο Ίντερνετ».


Μας έμαθε το 112, που είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός SOS εκτάκτου ανάγκης και ρωτούσε αν τον θυμόμαστε απ’ έξω. Να όμως και κάτι που δεν ήξερε και το έμαθε από τη δασκάλα, τον ευρωπαϊκό αριθμό 00 800 67891011 για πληροφορίες σχετικές με την EE. Σήμερα ο Blink έφυγε στενοχωρημένος, γιατί πιάστηκε αδιάβαστος.


Στο επόμενο μάθημα όμως ήρθε φορώντας τις γαλότσες του. Έγραψε στον πίνακα Περιβάλλον-Αειφόρος χρήση των φυσικών πόρων. Όλοι γνωρίζουμε για το Περιβάλλον. Αλλά αειφόρος χρήση τι θα πει; Κανείς δεν το κατάλαβε. Ο Βlink δεν το εξήγησε. Ζήτησε όμως να τον ακολουθήσαμε στην εξοχή, στα ίχνη της πανίδας και χλωρίδας. Φορέσαμε και εμείς γαλότσες και τον ακολουθήσαμε. Συζητήσαμε για το Οικοσύστημα (Ι), (II), (III) και μάθαμε για τη Βιοποικιλότητα και το στόχο των Ευρωπαϊκών χωρών για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας. Μιλήσαμε για τη Λαθροθηρία. Ξέρετε ότι χωρίς τις Μέλισσες δεν μπορούμε να ζήσουμε; Πόσοι από σας γνωρίζουν το οικολογικό σήμα Ecolabel; Η ρύπανση, τα απόβλητα και η μόλυνση του περιβάλλοντος μάς ενδιαφέρουν και αυτά. « Η ΕΕ θέλει να προστατεύσει το νερό στις βρύσες μας, στη παραλία, στα ποτάμια , η κάθε σταγόνα μετράει!» λέει ο Blink, μας ρωτάει Εσύ θα έπινες τα λύματά σου; και κάνει μια βουτιά στο θέμα. Με την ατμοσφαιρική ρύπανση ,ο Αέρας που αναπνέουμε είναι καθαρός; Μπορείτε να φανταστείτε το Δούναβη χωρίς τον Βlink, που μας ενημέρωσε ότι θέλει να καταστήσει τον ποταμό αφετηρία οικονομικής ανάπτυξης; Μας εξήγησε για τα πετρελαιοφόρα πλοία μονού κήτους που θα απαγορευτούν σύντομα και βούτηξε στη Θάλασσα. Ασχοληθήκαμε με την ανακύκλωση και τα απορρίμματα. Πώς σας φαίνεται η ιδέα να μονώσετε τα σπίτια σας με μπλου τζην; Είναι μια καλή εκμετάλλευση των απορριμμάτων της Ευρώπης. Τα απόβλητα αποτελούν το νέο «λευκό χρυσό». Το ίδιο ισχύει και για Τα ηλεκτρονικά απόβλητα (II). Τελικά, Δεν είναι σκουπίδια, είναι πολύτιμα! Το λέει και ο Βlink. Οι παλιοί τα λέγανε λανθανίδες, ο Βlink όμως μας μιλάει για Σπάνιες Γαίες. Τι σχέση έχουν με τη ζωή μας; Αν νομίζετε ότι το κλήμα γράφεται μόνο με ήτα, κάνετε λάθος. Εμείς δεν μιλήσαμε για σταφύλια αλλά για το Κλιματικό πακέτο σε ισχύ το 2013. Ασχοληθήκαμε με την Ενέργεια και το κλίμα. Ψάξαμε και βρήκαμε σπίτια που κατασκευάζονται με σεβασμό στο περιβάλλον, που σημαίνει λιγότερη σπατάλη ενέργειας και έχουν σύνθημα Μηδενική Ενέργεια. Σκοπός μας ήταν να αλλάξουμε στάση στην κατανάλωση της ενέργειας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε την απειλή της κλιματικής αλλαγής; Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η μεγάλη Σύνοδος Κορυφής Για το κλίμα δεν πέτυχε τους στόχους της ΕΕ. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν το βάζουν εύκολα κάτω.

Μεγάλη ημέρα σήμερα. Ο Βlink ήρθε με τα επίσημά του. Του έβαλαν και καινούρια μπαταρία, γι’ αυτό ζητωκραύγαζε δυνατά Κερδίσαμε!, Κερδίσαμε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Μας εξήγησε τη σημασία του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2012 για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ασφαλής Οδήγηση μας ενδιαφέρει. Χιλιάδες Ευρωπαίοι πεθαίνουν στους δρόμους από αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Ο Βlink βγήκε στους δρόμους και ρωτάει πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά των οδηγών. Ρωτήσαμε το Διευθυντή της Βελγικής Τροχαίας Πώς θ' αποφευχθούν οι τραγωδίες στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Παρά την αγέρωχη εικόνα τους Οι μοτοσικλετιστές είναι ευάλωτοι. Στόχος των προτάσεων των ευρωβουλευτών, η Μείωση των θανάτων απ' τα τροχαία κατά το ήμισυ ως το 2020. Η Κινητικότητα στις πόλεις στην Ευρώπη . Η Κινητικότητα με άλλα λόγια η συμφόρηση στις πόλεις, γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η Αθήνα αποτελεί κακό παράδειγμα. Η Βουδαπέστη; Ο Blink μας πήγε και εκεί. Εμάς μας ενδιαφέρουν οι Πόλεις για παιδιά, πόλεις για το μέλλον Είναι σίγουρο ότι η πόλη πάει μπροστά με το ποδήλατο και σίγουρα θα σας χρειαστεί το European cycling lexicon


Αν σας έχουν πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες θα πρέπει να ανησυχείτε. Θα πρέπει να μάθετε πώς η ΕΕ μας προστατεύει ως καταναλωτές σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας. Πώς η ΕΕ προωθεί τα Δικαιώματα καταναλωτών και ότι η ευημερία και ευζωία αποτελούν βασικές αρχές της. Ο Βlink φωνάζει υγιείς για περισσότερα χρόνια. Μάλλον χρειάζεται καινούρια ρύθμιση του υπολογιστή του. O καταναλωτής επειδή πληρώνει, οφείλει να γνωρίζει τα δικαιώματά του και τα προϊόντα που αγοράζει όχι μόνο να είναι καλής ποιότητας, αλλά να είναι και ασφαλή. Έχουμε ακούσει για πολλούς πολέμους. Ο Βlink όμως δηλώνει. Τέλος ο πόλεμος για μπανάνες και αμέσως μετά φωνάζει ότι το Αλκοόλ, καταστρέφει την ευρωπαϊκή νεολαία. Με αρχηγό τον Blink συμμετείχαμε στην εκστρατεία της Ε.Ε κατά του καπνίσματος Καπνός βλάπτει σοβαρά την υγεία μας. Γινόμαστε παχύσαρκοι και ο Βlink μας μαλώνει. Αποφύγετε το Πρόχειρο φαγητό, γιατί γινόμαστε όπως το  Μπαλόνι! είναι η συμβουλή του και σκέφτεται τι να διαλέξει από τον κατάλογο με χίλια προϊόντα που έχουν ευρωπαϊκές ετικέτες Ποιότητας. Αναρωτιέται Είναι βιολογικά; Παραδοσιακά; Θεμιτού εμπορίου; Ο ίδιος προτιμά τα Βιολογικά τρόφιμα. Και μας ρωτάει αν μας αρέσουν οι κλωνοποιημένες μπριζόλες. Κλωνοποίηση; Μάλλον αυτός κλωνοποιήθηκε. Μας συμβουλεύει ακόμη για την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας ΕΚΑΑ , αν ταξιδέψουμε στο εξωτερικό.

Μάθαμε ότι η Φτώχεια (I) υπάρχει και είναι πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη στέγαση, την τροφή, τη φροντίδα ή το ρουχισμό. Επισιτιστική Βοήθεια : Πολλοί ευρωπαίοι την έχουνε ανάγκη. Ο Βlink λέει ότι η Καταπολέμηση της φτώχειας είναι αναγκαία, γιατί τα παιδιά πλήττονται περισσότερο. Μας δίδαξε και για τη Σπατάλη. Ολόκληρα βουνά από τρόφιμα πετιούνται καθημερινά στην Ευρώπη.


Κάθε χρόνο, λίγες ημέρες μετά την έναρξη των σχολείων, στις 26 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή ημέρα των γλωσσών. Ο Βlink είχε την απορία πώς οι Ευρωπαίοι ευρωβουλευτές συνεννοούνται μεταξύ τους, όταν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 23 γλώσσες; Μιλάμε τη γλώσσα σας, του είπαν οι διερμηνείς. Τότε ο Blink φώναξε: «Φέρτε μου έναν μεταφραστή». Δεν γνώριζε φυσικά τη διαφορά μεταξύ του διερμηνέα και του μεταφραστή. Ακούσαμε τους χαιρετισμούς από το Συμβούλιο της Ευρώπης Hello . Μοίρασε σε όλους μας το έντυπο Οι ξένες γλώσσες ανοίγουν νέους ορίζοντες και παίξαμε με το γλωσσικό κουίζ.


http://ec.europa.eu/languages/quiz/index_el.htm


Ο Blink σήμερα πρότεινε να κάνουμε project με θέμα «Τέχνη και Πολιτισμός στην ΕΕ». Χωριστήκαμε σε ομάδες. Η πρώτη ομάδα ασχολήθηκε με το θέμα Τέχνη στο Κοινοβούλιο. Πήγε στο σπίτι του γλύπτη Olivier Strebelle, που μας αποκάλυψε τι τον ενέπνευσε να φιλοτεχνήσει το γλυπτό που διακοσμεί το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η δεύτερη ομάδα πήγε στη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκε τη Cedefop Gallery, το ευρωπαϊκό κέντρο για την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης και παρουσίασε το έργο, Zacharias Koumblis paintings ενός Έλληνα ζωγράφου που είναι και εκπαιδευτικός. Η τρίτη ομάδα μάς έδειξε 500 έργα τέχνης, πίνακες, γλυπτά, που αντικατοπτρίζουν την Πολιτιστική πολυμορφία της ΕΕ. Το θέμα τους ήταν Οι κρυμμένοι θησαυροί του Κοινοβουλίου. Η τέταρτη ομάδα με σύνθημα «Φώτα, κάμερα και πάμε» ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο. Θέμα τους Η δημιουργία του Βραβείου LUX.


Ο Βlink σήμερα έγραψε στον πίνακα Άμυνα και Ασφάλεια. Πάντως οι ασφάλειές του λειτουργούσαν. Τι στρατιώτης είναι αυτός; Άμυνα χωρίς στρατό; Η ΕΕ δεν έχει δικό της στρατό, αλλά στέλνει στρατιώτες σε όλο τον κόσμο για τη διατήρηση της ειρήνης και για να βοηθήσει τους πληθυσμούς που απειλούνται από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές. Ο Βlink μας ταξίδεψε στον κόλπο του Άντεν. Αποστολή: Πειρατές και πάταξη της Πειρατείας.


Η ΕΕ σε ρόλο σωτήρα για τις τρίτες χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές παρέχει και ανθρωπιστικό έργο όπως Βοήθεια στους σεισμόπληκτους της Αϊτής.

Ο πύραυλος της Ευρώπης στο διαστημικό αγώνα ονομάζεται Ariane. Τι είναι το πρόγραμμα Γαλιλαίο; Η Ευρώπη στο διάστημα (I) (II) (III) (IV) Αλήθεια ; Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο διάστημα; Ναι Η Ευρώπη στο διάστημα πάντα με τον Βlink και τότε ξαφνικά φωνάζει «προσέξτε τα τεχνικά σκουπίδια», τα Διαστημικά απόβλητα.

Αν σας αρέσει ο Τουρισμός: Προορισμός Ευρώπη

Ο Blink σαν δημοσιογράφος κάνει την τελευταία ερώτηση: Τι σημαίνει για σένα η Ευρώπη; Και οι πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη μας λένε τι ακριβώς πιστεύουν για την ΕΕ. Καλή; Κακή; Τα έχουμε όλα.


Έτσι τελειώνει το αφιέρωμά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ..….. και η συνέχεια στο students4europe.eu