European Space Agency

Με όσο το δυνατόν πιο απλή γλώσσα, η European Space Agency (ΕSA)  ή Eυρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ)  παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις ευρωπαϊκές διαστημικές αποστολές, στις οποίες συμμετέχουν και Έλληνες ερευνητές, αναζητώντας απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα για την ιστορία της Γης, του Ηλιακού Συστήματος και του Σύμπαντος.

Ποια είναι η ESA

H ΕSA αποτελεί την πύλη της Ευρώπης στο διάστημα. Από την απαρχή της «διαστημικής εποχής», η Ευρώπη συμμετέχει δυναμικά στην εξερεύνηση του διαστήματος. Μέχρι σήμερα, πλήθος από τεχνητούς δορυφόρους έχει τοποθετηθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη και διαστημικά οχήματα έχουν σταλεί προς τα πιο μακρινά αντικείμενα του Ηλιακού Συστήματός μας.

Η ESA ιδρύθηκε το 1975 με αποστολή να βοηθήσει την Ευρώπη να βρει λύσεις σε πολλές από τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία. Το διάστημα έχει αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος τόσο στην καλύτερη κατανόηση του Σύμπαντος όσο και του πλανήτη μας.

Δραστηριότητες της ESA

Συντονίζοντας τους οικονομικούς και πνευματικούς πόρους των κρατών μελών της, η ESA αναλαμβάνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων πολύ πιο απαιτητικών από τις δυνατότητες κάθε Ευρωπαϊκής χώρας μεμονωμένα. Ανάμεσά τους είναι η κατασκευή και εκτόξευση διαστημικών οχημάτων, τα οποία έχουν φέρει την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και των εφαρμογών της.

Η Ελλάδα στο δρόμο του διαστήματος

Η εξερεύνηση του διαστήματος προσφέρει μία αστείρευτη πηγή γνώσης προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και των κρατών μελών της ESA που συμμετέχουν σε αυτή. Η προώθησή της συμβάλλει στην απρόσκοπτη ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας, οι οποίες συγκλίνουν και προωθούνται χάρη στην συνεργασία των κρατών μελών της ESA. Στην προσπάθεια αυτή δεν θα μπορούσε να μην συμμετέχει και η Ελλάδα, η οποία υπέγραψε την πρώτη συμφωνία συνεργασίας το 1994. Με την ένταξή της ως πλήρες μέλος της ESA το Δεκέμβριο του 2005, η Ελλάδα άρχισε να συμμετέχει ισότιμα με τα υπόλοιπα κράτη μέλη στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος. Συμμετέχει σε προγράμματα που αφορούν τους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των τεχνολογιών της πληροφορίας, καθώς και της παρατήρησης της Γης, όπως η πρωτοβουλία Global Monitoring for Environment and Security (GMES) για τη διαχείριση των φυσικών πόρων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Για περισσότερα…


Η ESA, στην πρώτη γραμμή της Εκπαίδευσης του Διαστήματος

Ένα από τα πιο σπουδαία καθήκοντα της ESA –από τη δημιουργία της εδώ και τριάντα χρόνια- είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και ανακαλύψεις στον τομέα του Διαστήματος καθώς και η ανάπτυξη προγραμμάτων, που θα επιτρέψουν στους νέους ανθρώπους να σταδιοδρομήσουν στους τομείς των επιστημών και της τεχνολογίας. Γι’ αυτό το λόγο δημιούργησε το Γραφείο Εκπαίδευσης (ESA/Education), που σκοπό έχει να φέρει κοντά νέους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, στοχεύοντας, αυτοί οι νέοι Ευρωπαίοι ηλικίας 6-28 ετών να αποκτήσουν και να διατηρήσουν τα ενδιαφέροντά τους για την επιστήμη και την τεχνολογία, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας κοινωνίας που βασίζεται στη γνώση και εξασφαλίζοντας ένα ειδικευμένο δυναμικό προσωπικό, που θα διασφαλίσει τη συνεχή ηγετική θέση της Ευρώπης στις διαστημικές δραστηριότητες. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διοργάνωση διαφόρων δραστηριοτήτων που έχουν σχεδιαστεί για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Ευρωπαίων που σπουδάζει φυσικές επιστήμες και θέματα μηχανικής πέφτει δραματικά. Αυτό σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού που ασχολείται με το ίδιο αντικείμενο, αποτελεί ένα πραγματικό πρόβλημα της ESA και των συνεργατών της που βασίζονται στις νέες γενιές των ειδικευμένων εργαζόμενων, οι οποίοι με την καινοτομία θα μας οδηγήσουν σε ένα όλο και πιο τεχνολογικό μέλλον. Εάν το επίπεδο εκείνων που έχουν προσόντα και γνώσεις Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM) πέσει κάτω από ένα κρίσιμο όριο, το μέλλον της Ευρωπαϊκής κοινωνίας της γνώσης και της οικονομίας θα μπορούσε να κινδυνεύσει. Το πρόσφατο ενδιαφέρον σε εφαρμοσμένες επιστήμες όπως η Τεχνολογία Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει την πτώση ειδικά μεταξύ των Ευρωπαίων γυναικών.

Η ESA αναγνωρίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές και διαφορετικές απαιτήσεις και θέλοντας να τους προσφέρει περισσότερη βοήθεια, δημιούργησε το ESERO Project, (European Space Education Resource Office) που πρωταρχικό μέλημά του έχει την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας (μαθητών και εκπαιδευτικών) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το ESERO Project, αξιοποιώντας την αυθεντική γοητεία για διαστημικές πτήσεις, αποσκοπεί στην ενίσχυση της παιδείας των νέων σε θέματα STEM, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να σταδιοδρομήσουν σ’ αυτούς τους τομείς και ιδίως στον τομέα του διαστήματος. Το ESERO Project προωθεί το Διάστημα ως θέμα για να εμπνεύσει και να προσελκύσει τους νέους ανθρώπους σε θέματα STEM.

Το Διάστημα είναι το απόλυτο διαθεματικό θέμα για την Ιστορία, τη Γεωγραφία, τις φυσικές επιστήμες, τα Μαθηματικά, τη Λογοτεχνία, τη Θρησκεία. Σήμερα υπάρχουν ESERO στην Ολλανδία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νορβηγία (καλύπτει το σύνολο της σκανδιναβικής περιοχής). Το Δίκτυο θα επεκταθεί σε περισσότερα κράτη μέλη της ESA το 2013. Ας ελπίσουμε και στην πατρίδα μας.

 Αθηνά