Ενέργεια - Κλίμα - Κλιματική αλλαγή

Πράσινη ΕνέργειαΗ ηλιοφάνεια και η αιολική ενέργεια μπορεί να μας βοηθήσουν να μειώσουμε το CO2 που παράγει κάθε χρόνο η ΕΕ, το ίδιο και τα "πιο έξυπνα" πλέγματα. Όμως τα λόγια είναι εύκολα και δύσκολες οι πράξεις.


Ενέργεια
Ο στόχος για το 2020; Να καταναλώνουμε 20% λιγότερη ενέργεια. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιούν τόνους ενέργειας κάθε χρόνο και πρέπει να χαλαρώσουν λίγο!



Το τέλος της Εποχής του Πετρελαίου;
Θα γίνει το πετρέλαιο πολυτέλεια για τους λίγους; Μια έρευνα του EuroparlTV για το μέλλον του πετρελαίου, τις εναλλακτικές λύσεις και τις πιθανές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής μας.





Η άνοδος των βιοκαυσίμων και της αρπαγής γης
Μετά την επισιτιστική κρίση του 2007 και τη δραματική αύξηση στις τιμές των καλλιεργειών, ξεκίνησε μια κούρσα απόκτησης γης στις φτωχότερες χώρες. Το EPTV πήγε στη Μοζαμβίκη για να ερευνήσει το φαινόμενο.





Δράση της Ε.Ε κατά της κλιματικής αλλαγής
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι από τις σοβαρότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αν δεν αλλάξουμε γρήγορα τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια, οι ζημιές θα είναι ανεπανόρθωτες. Με τους τρεις στόχους που έχει θέσει η ΕΕ, ελπίζουμε ότι η Ευρώπη θα ξαναμπεί σε σωστή πορεία προς ένα βιώσιμο μέλλον. ›› Περισσότερα







Κλιματικό πακέτο σε ισχύ το 2013
Ακόμα μια κλήση αφύπνισης σχετικά με την κλιματική αλλαγή καθιστά το κλιματικό πακέτο πιο απαραίτητο και επείγον από ποτέ.




Μηδενική Ενέργεια
Όλο και περισσότερα πράσινα σπίτια ξεφυτρώνουν στην Ευρώπη, που σημαίνει λιγότερη σπατάλη ενέργειας και περισσότερο σεβασμό για το περιβάλλον.




Από τα ανθρακωρυχεία της Ρουρ, καθαρή ενέργεια
Κάποτε τη θεωρούσαν πανούκλα των ανθρακωρύχων, τώρα όμως η γεωθερμική ενέργεια θεωρείται πόρος που υπόσχεται άφθονη, καθαρή ενέργεια. Το EPTV ερευνά την περιοχή της Ρουρ.




Ενεργειακή συνέργεια στο Ollerton
Το Ollerton, ένα πρώην λεκανοπέδιο για ατσάλι και άνθρακα στο Nottinghamshire, έχει γίνει πρωτοπόρος στην αναμετατροπή. Περνώντας από άνθρακα σε πράσινη ενέργεια, η πόλη έχει επιφέρει επανάσταση στον ενεργειακό τομέα της.






Αλλαγή του κλίματος (Δικτυακός τόπος)
Ο δικτυακός αυτός τόπος είναι γεμάτος από ιδέες και προτάσεις για το πώς ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η αλλαγή του κλίματος. Περιλαμβάνει παιχνίδια, κουίζ, ταινίες και έναν υπολογιστή άνθρακα για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση. Ένα συνοδευτικό φυλλάδιο δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να δώσουν μία υπόσχεση ότι θα βοηθήσουν για την προστασία του κλίματος στην καθημερινή τους ζωή, καθώς και να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα της δέσμευσής τους σε έναν ειδικό πίνακα.



Μοτοσικλέτες
Θέλετε μια βόλτα; Ανεβείτε στη μηχανή με τον Blink που με μηχανόβιους ευρωβουλευτές κι έναν πρωταθλητή του motocross δοκιμάζουν τις νέες ηλεκτρικές μοτοσικλέτες, με στόχο πιο πράσινες και ασφαλείς μηχανές.




Παρουσίαση πράσινων αυτοκινήτων σε Ευρωβουλευτές
Οι φιλικότερες προς το περιβάλλον αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσιάζουν σε Ευρωβουλευτές τα πιο πρόσφατα επιτεύγματά τους - αλλά ποια από τις τεχνολογίες θα αποτελέσει το μέλλον;




Για το κλίμα
Η μεγάλη σύνοδος κορυφής για το κλίμα με σκοπό να σώσει τον κόσμο δεν πέτυχε τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν το βάζουν εύκολα κάτω. Πήγαμε σε μια περιοδεία σε όλη την Ευρώπη για να δούμε τι γίνεται.




Κονσέρτο και Κλίμα
Το MTV και η ΕΕ προσελκύουν μέσω της μουσικής την προσοχή των νέων για το κλίμα. Οι νεαροί 15-24 ετών ανησυχούν για την παγκόσμια υπερθέρμανση, αλλά μόνο οι μισοί ασχολούνται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.




Η για ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Η παγκόσμια υπερθέρμανση δεν πρόκειται να σταματήσει από μόνη. Θα πρέπει να κινούμε τα οχήματά μας με κάτι άλλο εκτός απ' το πετρέλαιο. Αποτελεί όμως πράγματι ο ηλεκτρισμός την ιδανική λύση;



Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα
Μπορούν τα φιλικά προς το περιβάλλον ηλεκτρικά αυτοκίνητα να σώσουν τον πλανήτη από την παγκόσμια υπερθέρμανση; Βάλτε τις ζώνες σας για να πάτε δοκιμαστική βόλτα με τον Blink!



Α για τον Άνθρακα
Πώς θα είναι ο κόσμος σε 100 χρόνια; Το διαβόητο διοξείδιο του άνθρακα ίσως τον κάνει πολύ πιο ζεστό! Τι κάνει γι' αυτό η ΕΕ; Ανακαλύψτε περισσότερα με τον Blink.



Κλιματική Αλλαγή:
Η επανάσταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε εξέλιξη Οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ελπίδα του πακέτου ενέργεια-κλίμα, αποσκοπεί σε 20% παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020 στην Ε.Ε.



Climate Special: Burrying C02 to preserve the atmosphere
Η Ευρώπη δρα κατά της κλιματικής αλλαγής. Στόχος η μείωση εκπομπών θερμοκηπίου κατά 20% μέχρι το 2020 και 20% παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.



Οι ευρωβουλευτές συζητούν την αποτυχία του Ρίο+20
Οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ελπίδα του πακέτου ενέργεια-κλίμα, αποσκοπεί σε 20% παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020 στην Ε.Ε.



Εξοικονομήστε την ενέργειά σας
Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να ξεκινήσει πολύ κοντά στο σπίτι - μονώστε απλώς το σπίτι σας και ελαττώστε λίγο τη θέρμανση. Η επένδυση σε ενεργειακή επάρκεια θα σας επιστρέψει χρήματα, εφόσον, αν είστε φιλικοί με το περιβάλλον, μπορείτε να μειώσετε στο μισό το λογαριασμό του ηλεκτρικού σας. Η EuroparlTV πηγαίνει να δει καλές πρακτικές στην Αλσατία και μιλά με τον Ευρωβουλευτή Claude Turmes, πρωτοπόρο στο μέτωπο των Πρασίνων, για το περιβαλλοντολογικό μέλλον της Ευρώπης.