Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΕΕ/Europa Nostra

"Προτού η Ευρώπη γίνει μια στρατιωτική συμμαχία ή μια οικονομική οντότητα, πρέπει πρώτα απ' όλα να γίνει μια πολιτισμική κοινότητα..."



Ρήση του “πατέρα” της Ευρώπης,
Ρομπέρ Σουμάν

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ/Europa Nostra 2013

Οι νικητές του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Europa Nostra 2013 ανακοινώθηκαν στις 26 Μαρτίου 2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra στην Αθήνα. Οι 30 νικητές, των οποίων τα σχέδια επιλέχθηκαν μεταξύ σχεδόν 200 προεπιλεγμένων σχεδίων, τιμώνται για τα επιτεύγματά τους σε τέσσερις τομείς: συντήρηση, έρευνα, ειδικές υπηρεσίες και εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα, παρουσία του κ. Κάρολου Παπούλια, Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου, Επιτρόπου αρμόδιας για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, και του κ. Plácido Domingo, τενόρου παγκοσμίου φήμης και προέδρου της Europa Nostra. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Από τα 30 σχέδια που βραβεύτηκαν, τα έξι θα ονομαστούν «grand prix» στην διάρκεια της τελετής στην Αθήνα και ένας από τους νικητές θα λάβει το βραβείο της επιλογής του κοινού, με βάση μια online (ηλεκτρονική δημοσκόπηση) που διεξάγεται από την Europa Nostra.

«Απευθύνω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στους νικητές αυτού του έτους, οι οποίοι αποπνέουν το πάθος και τον επαγγελματισμό, που είναι το σήμα κατατεθέν της εξαιρετικά πλούσιας και ποικιλόμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Το παρελθόν μπορεί να μας διδάξει πολλά για το παρόν και το μέλλον και γι’ αυτό οφείλουμε να φροντίσουμε ώστε να εκτιμάται η κληρονομιά μας από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σήμερα και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να την προστατεύουμε προς όφελος των μελλοντικών γενεών», δήλωσε η επίτροπος κα. Βασιλείου.

«Σ’ αυτή την 50ή επέτειο του πανευρωπαϊκού κινήματός μας, αποτίω φόρο τιμής σ’ αυτά τα εξαιρετικά επιτεύγματα, τα οποία αποδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση των πολιτών της Ευρώπης και των τοπικών κοινοτήτων. Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι το Χρυσό Ιωβηλαίο της Europa Nostra συμπίπτει με το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών. Αυτό είναι η ιδανική ευκαιρία για να τονιστεί το μοναδικό δυναμικό της πολιτιστικής κληρονομιάς, για να ενισχυθεί η υπευθυνότητα των πολιτών και η συναίσθησή τους ότι ανήκουν σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια. Η κληρονομιά αυτή μας ενισχύει όλους και μας εμπνέει για δημιουργικότητα και καινοτομία. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταβάλουμε από κοινού προσπάθειες για τη διάσωση και την προβολή των θησαυρών που υπάρχουν ανάμεσά μας για τα επόμενα 50 χρόνια αλλά και μετά» πρόσθεσε ο κ. Plácido Domingo.


"Η τελετή θα περιλαμβάνει μία πολιτιστική/μουσική παράσταση, η οποία θα εκφράζει την άρρηκτη σχέση μεταξύ υλικής και άυλης κληρονομιάς της Ευρώπης και θα τονίζει τη βαθιά σύνδεση μεταξύ ελληνικής λογοτεχνίας και μουσικής και του φυσικού περιβάλλοτος, στο οποίο έχει ακμάσει πάνω από τριάντα περίπου αιώνες", αποκάλυψε ο Κώστας Καρράς, Αντιπρόεδρος της Europa Nostra, ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Η Europa Nostra είναι μια ΜΚΟ πανευρωπαϊκής εμβέλειας που δραστηριοποιείται ως φωνή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκπροσωπεί 250 μη κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σε περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές χώρες, που συνολικά εκπροσωπούν τουλάχιστον 5 εκατομμύρια πολίτες. Υποστηρίζεται επίσης από περισσότερες από 150 δημόσιες υπηρεσίες και εταιρείες, καθώς και πάνω από 1.500 ανεξάρτητα μέλη. Το τεράστιο δίκτυό της επαγγελματιών και εθελοντών εργάζεται με προσήλωση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης για τη σημερινή γενιά και τις γενιές του μέλλοντος. Η τελετή απονομής των βραβείων για το 2013 στην Αθήνα αποτελεί μέρος του ετήσιου ευρωπαϊκού συνεδρίου πολιτιστικής κληρονομιάς της Europa Nostra.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει το βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ/ Βραβεία Europa Nostra από το 2002 μέσω του προγράμματος «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο όρος «πολιτιστική κληρονομιά» νοείται υπό ευρεία έννοια και περιλαμβάνει:
- Κτίρια ή ομάδες κτιρίων σε αγροτικό ή αστικό περιβάλλον·
- Βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τεχνικά έργα και συναφείς χώρους·
- Πολιτιστικά τοπία: ιστορικοί πάρκα και κήποι, ευρύτερες περιοχές σχεδιασμένου τοπίου ή περιοχές πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και/ή γεωργικής σημασίας·
- Αρχαιολογικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένης της υποβρύχιας αρχαιολογίας·
- Έργα τέχνης και συλλογές: συλλογές καλλιτεχνικής και ιστορικής σημασίας ή παλιά έργα τέχνης


Το «Εξαιρετικό Παράδειγμα» της δασκάλας Paraschiva Kovacs

Η Paraschiva Kovacs αφιέρωσε περισσότερα από 40 χρόνια της ζωής της στην καταγραφή και συντήρηση των παραδοσιακών πυλών της περιοχής Οντορχέι στη Ρουμανία. Το έργο της αναγνωρίστηκε από την ΕΕ, η οποία της απένειμε το ετήσιο βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς – γνωστό επίσης ως βραβείο Europa Nostra 2012. Η Kovacs ήταν ανάμεσα στους έξι νικητές οι οποίοι έλαβαν επίσης το ειδικό βραβείο “Grand Prix”. Κατά την απονομή του βραβείου, η κριτική επιτροπή την περιέγραψε ως ένα "εξαιρετικό παράδειγμα" αφοσίωσης σεμνών ατόμων απ’ όλη την Ευρώπη τα οποία, με περιορισμένα μέσα, μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της διαφύλαξης του παρελθόντος προς όφελος των μελλοντικών γενεών.