Αφιέρωμα στον Κώστα Γαβρά

Οι ιρανοί νικητές, δικηγόρος Nasrin Sotonden και ο σκηνοθέτης Jafar Panahi είναι προς το παρόν στη φυλακή και θα εκπροσωπηθούν από πέντε άτομα, μαζί και ο έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.
Με τα λόγια αυτά η δημοσιογράφος του europarltv, ανήγγειλε τους εκπροσώπους των νικητών του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης 2012.

Η τελετή απονομής του βραβείου Ζαχάρωφ 2012




Ο Κώστας Γαβράς, εκφράζει τις απόψεις του
για τον «διπλά φυλακισμένο» βραβευμένο ιρανό συνάδελφό του σκηνοθέτη Jafar Panahi…. Απαντάει στο ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή Ένωση άξιζε να λάβει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης… για τη συμμετοχή των νέων… παραδέχεται ότι η Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος του κόσμου και συζητάει για την τελευταία του ταινία «Το Κεφάλαιο».



Ο διάσημος έλληνας σκηνοθέτης, μόνιμος κάτοικος Γαλλίας από τα 19 του, έχει χαράξει τη δική του διαδρομή στην 7η Τέχνη με πρωταγωνιστή πάντα τον άνθρωπο σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, όπως γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Κουτσουνάκη. Ο Κώστας Γαβράς, παλιός γνώριμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχε στους εορτασμούς του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου στο EuroCine 27 festival στις 9 Μαΐου 2009, ως ο Ευρωπαίος εξέχον σκηνοθέτης με την ταινία του Eden is West. Στην εκπομπή του europarl focus μίλησε για το όραμα του για την Ευρώπη και τις απόψεις του για την μεταναστευτική πολιτική.



Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πλήρες αναδρομικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό από τις 29 Ιανουαρίου 2013 έως τις 6 Φεβρουαρίου.